I disse dage begynder mange nye studerende på jurastudiet, hvilket kan være noget af en omvæltning. I den anledning kommer Michael, stud.jur. i vores Afdeling for Fast Ejendom, her med nogle gode råd og tips til at komme godt i gang med studiet – både hvad angår den faglige og den sociale del.
Hvordan var det for dig at starte på jurastudiet, og var der noget, der overraskede på godt og ondt?
Min start på jurastudiet var en virkelig fed periode i min studietid og en periode, som jeg ofte tænker tilbage på. Studiestarten kan godt være lidt overvældende, da der sker helt vildt meget på kort tid. Man møder en masse nye indtryk, nye ord og begreber, nye mennesker, hvilket alt sammen godt kan virke lidt uoverskueligt. Men samtidigt er den også bare spændende, lige netop fordi alt er nyt. Folk er engagerede i deres nye studie, og der er mulighed for at lære en masse nye mennesker at kende.
Mængden af læsestof kom bag på mig. Jura er et læsetungt studie, og der kan være mange siders pensum, der skal læses til hver undervisningsgang. Derudover er det ikke just letlæseligt stof, og man kan føle, at man er på bar bund de første par gange en af studiebøgerne åbnes – men dette kommer man heldigvis efter, efterhånden som studiet forløber.
Har du nogle gode råd til dem, der skal til at starte på jurastudiet, hvad angår studiestarten?
Engager dig i studiet og studiestarten. Kom til de arrangementer, der er, og især dem, hvor du har mulighed for at møde dine nye studiekammerater.
Prøv at udvide horisonten, så studiet ikke kun består af læsningen, men undersøg eventuelt hvilke foreninger, der findes på studiet (spoiler: der er mange). Foreningerne er en god måde at engagere sig i studielivet og studiemiljøet samt en god måde at lære mennesker fra alle årgange på studiet at kende, hvilket gør studiet sjovere og mere spændende.
Tag det roligt, hvis du ikke forstår, hvad der står i bøgerne første gang, du læser det. Det går nok. Det juridiske sprog kan være svært, indviklet og kringlet formuleret, og der er stadig ting, jeg læser, hvor jeg sidder tilbage som et stort spørgsmålstegn, men det går nok, for i sidste ende skal du nok forstå helheden og sammenhængen i det pågældende fag.
Har du nogle gode læsetips til dem, der skal til at starte på jurastudiet?
Det bedste læsetip, jeg kan give, er at lade være med at tro, at der er én læseteknik, der er den rigtige. Det er også noget både tutorer og gruppevejledere vil fortælle i løbet af jeres start på studiet. Hvad der virker super godt for mig, virker måske ikke for andre.
Det kan være din læseteknik er den, hvor du sætter mange overstregninger, mens du læser, for så husker du læsestoffet bedre. Det kan være den, hvor du skriver noter samtidigt med, at du læser. Det kan også være, at du slet ikke behøver at sætte overstregninger.
Du vil automatisk igennem din tid på studiet finde ud af hvilken læseteknik, der passer bedst til dig. Mange afprøver flere læseteknikker, og andre er heldige at ramme den perfekte læseteknik (for dem) første gang. Der er også nogle, der skifter læseteknik hvert semester. Det vigtigste at huske på er dog, at bare fordi én person siger, at deres læseteknik er den bedste, og at alle burde prøve den, så er det ikke ens betydende med, at det er den bedste læseteknik for dig.
Er der andet, du vil tilføje?
Husk at slappe af og hav det sjovt i din studietid og især i studiestarten. Får du ikke lige læst til ét seminar, fordi du har travlt med alle de nye indtryk og ting, der er at lave i studiestarten, så går det nok. Du skal nok få indhentet læsningen.
Lad være med at stresse over studiejobs. Hvis du føler for, at du skal have et studiejob hurtigst muligt, så er det helt fint, men det er også helt fint at vente til, at du selv synes, at det giver mening at begynde at søge et studiejob. Lad være med at føle dig presset af, hvad dem omkring dig laver, hvordan de læser, hvilke jobs de søger og hvornår. Fokuser i stedet på, hvad der føles rigtigt for dig og lyt til dette.
Karakterræset på jurastudiet er en ting, men prøv at lade være med at lade dig påvirke for meget af det. Der er så mange andre vigtige ting, der spiller en afgørende rolle, end kun karaktererne. Dette er dog ikke ens betydende med, at du skal ”slacke”. Gør dit bedste, men det er også okay at få en dårligere karakter, end den du havde sat næsen op efter. Det sker for de fleste i løbet af studiet.