Philip, som er legal trainee i vores afdeling for Bank & Finans, var sidste år et semester på udveksling i Skotland. På baggrund af egne erfaringer kommer han her med sine bedste råd til dig, der skal på udveksling – særligt med fokus på at tage på udveksling i Europa.
Tag dig god tid til processen op til udveksling
Studiemailen bliver besøgt som aldrig før. Utallige dokumenter skal udfyldes og underskrives, og deadlines skal overholdes. Det er en fantastisk oplevelse at tage på udveksling, men processen op til kan virke meget uoverskuelig. Derfor er det virkelig vigtigt at tage sig god tid til hele processen og skabe en struktur, der fungerer.
Brug det engelske sprog
Jeg erfarede, at forventningen til det engelske sprog var stor i Skotland, særligt fordi det meste af undervisningen foregik med de lokale. Mit råd er derfor at få talt så meget engelsk som muligt. Jo mere engelsk der tales, desto mere bekvem bliver man med sproget, hvorfor det til sidst føles naturligt. Dette er uanset, om det er på skolebænken, i det lokale supermarked eller til nogle af festerne.
Hvad angår det skriftlige, kan akademisk engelsk virke en smule udfordrende. Før jeg tog af sted, synes jeg, at mit akademiske ordforråd på engelsk var begrænset. Som et godt tip kan jeg anbefale at lave din egen ordbog, hvor du skriver nye akademiske ord ned, som du støder på i pensum eller i undervisningen. Hermed får du udvidet dit engelske akademiske ordforråd. Selvom Google Translate kan virke fristende er et andet godt råd at skrive på engelsk gennem hele semestret. Dette gælder både noter og opgaver – igen øvelse gør mester.
Deltag i de sociale arrangementer
Jeg vil anbefale, at du undersøger, hvilke arrangementer skolen afholder. Eksempelvis har Edinburgh University mange foreninger – fra ølbrygning til bridgeklubber – der tilbyder et stærkt foreningsliv. Det er min klare anbefaling at blive en del af sådanne foreninger. De er en god mulighed for at lære mennesker at kende, der sandsynligvis deler samme interesse som dig – om det er øl eller bridge eller noget helt tredje. En særlig fordel ved udveksling i Europa er arrangementerne, der afholdes som led i Erasmus-programmet. Her deltager studerende fra forskellige universiteter inden for EU, og det er en gylden mulighed for at lære mennesker fra andre europæiske lande at kende. Skotland er dog ikke længere en del af EU, og det er ikke omfattet af Erasmus-programmet fra næste semester. Men hvis du skal til et EU-land, er dette et rigtig godt tip!
Det kan være en udfordring at finde balancen mellem skole og det sociale. Men det at tage på udveksling er en ‘once in a lifetime’-mulighed, som man aldrig får igen. Selvom det faglige er vigtigt, må man ikke negligere de fordele, man får ud af det sociale. Man får oplevelser og venner for livet og bliver dygtigere til engelsk.
Ansøg om studielegat
At være på udveksling inden for Europa gennem Erasmus-programmet indebærer en række fordele, hvorfor det varmt kan anbefales. Udover det sociale aspekt er en anden fordel ved at tage på udveksling i EU gennem Erasmus-programmet, at man kan få tildelt et legat, der beregnes ud fra den tid, man er afsted. Legatet tildeles efter ansøgning, hvor der skal udfyldes en række informationer både før, under og efter opholdet. Som et godt råd er det vigtigt på ansøgningstidspunktet at være klar over den eksakte afrejse- og hjemrejsedag. Hvis de faktiske dage afviger fra det, der er angivet, udbetales mindre end forventet (hvilket ville være ærgerligt).
Boligsituationen
Til sidst er det min klare anbefaling, at man i boligsøgningsprocessen undersøger det pågældende lands lejeregler. Jeg lejede et værelse privat uden om skolen, hvilket der i Skotland var særlige regler om. Det bør man gøre i god tid, så man ikke ender i en situation, hvor man står uden tag over hovedet, når man ankommer til værtslandet.