Michael der smiler.
STUDIELIV

Michaels udvekslingstips

Michael, der er legal trainee i Fast Ejendom, er netop vendt hjem fra et semester på udveksling i Singapore. Han kommer her med nogle af sine bedste råd til dig, der overvejer at tage på udveksling i løbet af din studietid – særligt med fokus på at tage på udveksling udenfor Europa.

“At tage på udveksling kan være en stor beslutning at tage, og hele processen forbundet hermed kan virke uoverskuelig. Det at finde ud af, hvilket land man gerne vil til, hvilket universitet man gerne vil gå på, det at finde bolig og hele ansøgningsprocessen i forhold til værtsuniversitetet, visum osv. er ikke nødvendigvis ligetil. Her er mine bedste råd:

Få et overblik

Først og fremmest er det en rigtig god ide, at man i god tid begynder at danne sig et overblik over hvilket land, man kunne være interesseret i at tage til. Har man lyst til at være inden for Europa, er det måske ikke lige så nødvendigt at være ude i god tid, kontra hvis man vil uden for Europa, hvor visumprocesserne oftest kan trække ud eller være lidt besværlige. For så vidt angik mine overvejelser i forhold til valg af land, lagde jeg vægt på, at jeg ville til et land, som jeg ellers ikke lige ville komme til at besøge i den nærmeste fremtid. Der måtte også gerne være varmt, og så ville det også være fedt, hvis landet var godt placeret i forhold omkringliggende mulige rejsedestinationer. De ting, man lægger vægt på, er rent subjektive, og de ting, der var væsentlige for mig, er måske ikke ting, du lægger meget vægt på. Det vigtigste er bare at få en ide om, hvad man ønsker at få ud af sit ophold og derefter undersøge de steder, man tænker kunne opfylde de ønsker, man har til udvekslingsopholdet.

Undersøg mulige universiteter

En anden ting er universitetet. Som oftest vil ens eget universitet have nogle samarbejdsaftaler med et til flere universiteter i det land, man har sat sig for at ville til. At søge et af disse universiteter vil være væsentligt nemmere end at skulle ud og arrangere studie på et andet universitet uden samarbejdsaftale, hvor udgifterne forbundet hermed også skal dækkes af en selv. Oftest er det også nogle virkelig gode universiteter, der bliver samarbejdet med, hvorfor det helt klart er værd at undersøge nærmere, hvilke universiteter ens eget samarbejder med.

Start processen i god tid

Apropos at starte processen i god tid, så er dette især vigtigt i forhold til fx legatsøgningen. Der er hundredvis af legater, og det er lidt en jungle at finde ud af, hvilke man reelt opfylder kravene til at kunne søge. Nogle legater har meget specifikke ansøgningskrav, mens andre mest kræver, at man blot skal studere i udlandet. I den forbindelse skal man også være opmærksom på, at der kan være ansøgningsfrister, hvoraf nogle legater kun kan søges én gang om året eller et par gange om året. Det er derfor en god ide at danne sig et overblik tidligt, kigge på hjemmesider, hvor der er en oversigt over legaterne (legatbogen.dk er en god overbliksdanner) og ellers forberede dokumenterne til brug for legatansøgningerne, så der ikke er et væsentligt legat, man glemmer at søge på grund af en overskreden ansøgningsfrist. Det er en god ide at lave én ansøgning, man kan tilpasse de forskellige legater, ligesom det også er en god ide, at man tidligt får dannet sig et overblik over de estimerede udgifter, man kommer til at have under sit ophold. På den måde kan man lave et budget tidligt, som man løbende kan tilpasse, og så har man de væsentligste dokumenter færdige.

Undersøg boligmarkedet

Når optagelsesbrevet fra værtsuniversitetet ruller ind, kan det også være en god ide at begynde at orientere sig i boligmarkedet det sted, du skal hen. Nogle steder behøver man ikke være ude i god tid, hvorimod boligsituationen andre steder kan være ret kaotisk, hvorfor det her er en god ide at afsøge markedet tidligt. I mit tilfælde var boligmarkedet i Singapore rigtig kaotisk, og der var stor rift om boligerne. Mine rejsekammerater og jeg var også ved at blive scammet af en på AirBnB. Det er derfor vigtigt, at man ikke bare tager det første og bedste, men reelt undersøger, hvorvidt det boligopslag man kigger på, er ægte, og at boligagenten ikke er fake. Derfor er det mest oplagt, hvis din søgen efter den permanente bolig på dit udvekslingsophold først sker, når du er taget afsted, sådan så du kan komme til fysisk fremvisning (eller eventuelt en digital), så du er sikker på, hvad du får inden du takker ja til boligen. I det tilfælde vil jeg booke et hotel/hostel de første par uger. Er du ikke så heldig, at du kan vente med at søge – eller for den sags skyld få en bolig på universitetets campus, er lokale boligsider og Facebookgrupper hjælpsomme. Igen er det bare supervigtigt, at du ikke går forhastet ind i noget uden at have undersøgt det grundigt.

Held og lykke med hele udvekslingsprocessen.”