Tips til studiestart på HA(jur.)

I disse dage begynder mange nye studerende på HA(jur.)-studiet, hvilket kan være noget af en omvæltning. I den anledning kommer Mikkel, legal trainee i vores Afdeling for Bank & Finans, her med nogle gode råd og tips til at komme godt i gang med studiet – både hvad angår den faglige og den sociale del.

Hvordan var det for dig at starte på HA(jur.), og var der noget, der overraskede på godt og ondt?
Alle har hørt fortællingen om, hvor stor en omvæltning det er at gå fra gymnasiet til en videregående uddannelse – fra elev til studerende. For mig var transitionen ikke nær så skræmmende, som jeg havde frygtet. Det, der overraskede mig mest, var, hvor hjælpsomme forelæserne er, samt hvor stort et udbytte man får af at komme til forelæsningerne. De er der for at hjælpe dig som studerende – så gør brug af det.

Hvis du brænder inde med et spørgsmål, så findes der spørgetimer, konsultationstimer med forelæserne, øvelseshold med ældre studerende, og (formegentlig vigtigst af alt) så er der mulighed for at læne sig op ad sine medstuderende, som jo står i præcis samme situation som en selv.

Studielivet giver meget mere frihed, men også ansvar. Der bliver ikke ført fravær, og der er ingen, der tjekker op på, om du har læst. For mig gav det en ekstra stor lyst til at lære, da det var mig selv, der havde truffet valget om at sætte mig med næsen i bøgerne.

Har du nogle gode råd til dem, der skal til at starte på HA(jur.), hvad angår studiestarten?
Det absolut bedste råd, jeg kan give nye studerende, er at tage en dyb indånding. Alle, der starter på et nyt studie, er nervøse, og alle skal først finde deres plads. Sørg for at engagere dig i de sociale begivenheder, som HA(jur.) og CBS tilbyder, især introforløbet. Det gør studietiden meget sjovere og giver venskaber for livet.

En ting, der fyldte meget i starten af studiet blandt os studerende, var, om man kom fra STX, HHX, HF osv.. Dog blev det hurtigt klart, at det lille forspring, man havde ved fx allerede at have haft afsætningsøkonomi, erhvervsret eller andet, hurtigt bliver udlignet. Så ligegyldig hvilken gymnasial uddannelse du har, så skal det nok lykkes dig at lære det hurtigt. Jeg gik selv på STX på Matematik, Fysik og Kemi-linjen, så erhvervsjura var en helt ny verden for mig, da jeg startede på HA(jur.).

Har du nogle gode læsetips til dem, der skal til at starte på HA(jur.)?
Prøv forskellige læseteknikker af. For nogle fungerer det bedst at læse før de enkelte forelæsninger, mens det for andre, mig selv inklusiv, fungerer bedst at læse efter forelæsningerne. På den måde føler jeg, at jeg får den overordnede struktur på emnet gennem forelæsningen for derefter at tillære mig detaljerne. Et andet råd som jeg vil give videre, er at tage noter, mens du læser. Det tvinger dig til at overveje, hvad det er, du lige har læst, og det gør, at du husker læsestoffet meget bedre. Prøv det og se om det virker for dig.

Du starter din uddannelse i en periode, der er ny for alle. Intet er, som det har været før, og derfor vil jeg også lige tilføje, at det er ekstra vigtigt, at du er med til at fortælle forelæsere, øvelsesholdsinstruktører og andre CBS-ansatte, hvordan studiet kan blive bedre for alle. Du har en enestående mulighed for at forme det studie, som du og dine studiekammerater kommer til at bruge de næste 5 år på. Så grib chancen.

Et sidste råd fra mig – husk at nyde det!